×
×

GRATIS offertes - Vergelijk prijzen van vochtspecialisten

Vochtproblemen in de kelder laat je best niet ongemoeid. Vraag vandaag nog offertes aan bij verschillende vochtspecialisten, en je vochtproblemen zijn binnenkort van de baan. Vul ons offerteformulier in, zodat wij de beste vochtspecialisten in jouw buurt kunnen uitzoeken.

Vergelijk offertes, en bespaar zo tot wel 35% op je factuur. Denk eraan, alle offertes zijn gratis én vrijblijvend!

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

kelder-dichten.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Een vochtige kelder? Oorzaken en mogelijke oplossingen

De kelder is één van de ruimtes in huis die het meest gevoelig zijn aan vocht. De achterliggende oorzaak van vochtproblemen in de kelder kan echter heel uiteenlopend zijn. Bovendien is het heel belangrijk om de oorzaak van die vochtige kelder te kennen, om de juiste diagnose te kunnen stellen. Pak je immers de verkeerde oorzaak aan, dan kunnen de vochtproblemen zich blijven manifesteren, met bijkomende vochtschade in je kelder tot gevolg.

Dit artikel wijden we dan ook aan het overlopen van mogelijke oorzaken van een vochtige kelder. Ook reiken we je enkele mogelijke oplossingen aan, om al deze oorzaken van vochtproblemen doelgericht te kunnen aanpakken.

vochtige kelder

In dit artikel:

Oorzaak 1: condensatievocht en gebrekkige ventilatie

In heel veel gevallen is een gebrek aan ventilatie de grootste oorzaak van vochtproblemen in de kelder. De kelderruimte is van nature al een vochtige ruimte. Indien er te weinig luchtcirculatie is, als gevolg van een gebrek aan ramen en deuren in de kelder, dan blijft vochtige lucht in de kelder hangen, en zet condensatievocht zich vast op de keldermuren, waardoor deze vochtig worden.

Deze vochtige keldermuren zijn een ideale voedingsbodem voor allerlei ongedierte en andere ongemakken, zoals schimmels en zwammen. Dit heeft natuurlijk een nadelig effect op het leefklimaat in de kelder.

Condensatievocht in de kelder is vervelend, maar wel relatief makkelijk op te lossen. Je hoeft immers enkel voor meer ventilatie in de kelder te zorgen. Bijkomende ramen en deuren plaatsen in de kelder is niet altijd even makkelijk. Vandaar dat heel vaak een ventilator wordt geplaatst in de kelder, die vochtige lucht opzuigt en afvoert naar buiten. Zo’n afzuigsysteem is makkelijk te plaatsen, en bovendien snel gebeurd. De grootte van de kelderruimte zal ook de grootte van de ventilator bepalen.

Oorzaak 2: lekken

Ook lekken kunnen een oorzaak zijn van een vochtige kelder. Lekken in de waterleidingen van de keldermuur zijn met het blote oog niet altijd zichtbaar, maar kunnen na verloop van tijd veel schade aanrichten. Belangrijk is om de lekken snel op te sporen van zodra je het vermoeden hebt van een waterlek.

Om te weten of je inderdaad een waterlek hebt, kan je volgende trucje toepassen. Bekijk ’s morgens voor je naar het werk vertrekt de waterstand van je watermeter goed na, en schrijf de stand op op een papiertje. Wanneer je ’s avonds terug thuiskomt, bekijk je weer de waterstand, uiteraard voor eerst water te hebben verbruikt. Indien je een verschil merkt tussen ’s morgens en ’s avonds, dan kan een waterlek een mogelijke oorzaak zijn.

In dat geval is het raadzaam een beroep te doen op een expert in lekdetectie. Zij hebben vaak de nodige apparatuur in huis om lekken in waterleidingen snel op te sporen.

Oorzaak 3: Poreuze keldermuren

Vaak komt vocht in de kelder van buitenaf. Grondvocht van buitenaf komt de muren binnen, omdat de muren een poreus karakter hebben. Het gaat dan vaak om oude, bakstenen keldermuren, waarin grondvocht vrij spel heeft.

Zeker bij oude keldermuren werd nog weinig rekening gehouden met vochtproblemen, waardoor geen preventiemaatregelen werden genomen, zoals het plaatsen van drainagematten langs de buitenkant. Ook werden keldermuren in een poreus gesteente opgebouwd, zoals baksteen. Grondvocht kan dan makkelijk de keldermuren binnendringen, en dringt dan door tot de binnenkant van de kelder, waar het voor de nodige vochtproblemen zorgt.

kelderdichting

Om dit soort problemen op te lossen, is het noodzakelijk om de kelder waterdicht te maken. Meestal gebeurt dit langs de binnenkant, aangezien de kelder langs de buitenkant onbereikbaar is geworden zonder breekwerk, bv. door bebouwing. De kelder waterdicht maken langs de binnenkant doet men meestal door een volledige kelderdichting. Hierbij stript men de oude keldermuren, gaat men vervolgens gaten en scheurtjes afdichten met waterdichte mortel of een ander opvulmiddel, en brengt men tenslotte en waterdichte pleister of coating aan op de muren. Dit meerlagige systeem moet ervoor zorgen dat grondvocht dat door de muren dringt, langs de binnenkant van de muren wordt tegengehouden.

Kelderdichting is meestal een heel ingrijpende maatregel om insijpelend grondvocht tegen te houden, maar is vaak de enige efficiënte manier. Bij kelderdichting is het noodzakelijk om de hele kelder onder handen te nemen, dus ook de keldervloer. Enkel op deze manier zal je insijpelend grondvocht op een 100% waterdichte manier kunnen tegenhouden.

Hoe een bestaande kelder waterdicht maken langs binnen?

kelderdichting

Oorzaak 4: Gaten en scheurtjes in de muur

De muren mogen dan wel uit waterdicht materiaal zijn opgebouwd, indien er gaten en scheurtjes in de muur zijn, dan zal het grondvocht toch een weg hebben om zich naar binnen te dringen. Gaten en scheurtjes moeten dus zo snel mogelijk worden opgevuld.

Hiervoor kan je een speciaal vulmiddel gebruiken, zoals bijvoorbeeld een waterdichte mortel. Gebruik sneldrogende mortel, zodat acute vochtproblemen snel worden opgelost. Bovendien werkt het ook gewoon sneller.

De vulmiddel brengt je best aan met een plamuurmes, zodat je de muuroppervlakte mooi kan egaliseren. Let er op dat sommige vulmiddelen krimpen nadat ze opgedroogd zijn, waardoor je best twee of zelfs drie lagen aanbrengt.

Na het aanbrengen en het laten opdrogen van het vulmiddel, werk je de muur verder af met een waterdichte pleister of coating. Let er op dat je het juiste product hiervoor gebruikt. Een bakstenen muur vergt immers een andere coating dan een muur in cement of beton.

Oorzaak 5: Slechte afdichting van leidingen

Vaak zijn er kabels en leidingen door de keldermuur getrokken door de aannemer bij de bouw van de woning. Het gaat dat om waterleidingen of elektriciteitskabels. Het is uiteraard de bedoeling dat de gaten waardoor deze leidingen lopen, netjes worden afgedicht door de aannemer. Al kan dit soms wel eens foutlopen. Ook slijtage in de loop der jaren kan ervoor zorgen dat de afdichting van deze leidingen niet meer 100% waterdicht is.

Slecht afgedichte leidingen of gaten kunnen uiteraard ook voor vochtproblemen zorgen in de kelder. Zeker in het geval van elektriciteitskabels kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. Je doet er dus goed aan om dit soort gaten terug af te dichten.

Dit kan je doen door een waterafstotend middel in het gat te injecteren. Dit kan bijvoorbeeld een gel, epoxy of hars zijn. Dit zijn stuk voor stuk producten die vocht kunnen tegenhouden, en zich bovendien ook nog eens vastzetten en verharden in het gat, waardoor vocht op geen enkele manier meer door het gat naar de binnenkant van de muur kan gaan.

Het injecteren van de gaten om leidingen en kabels af te dichten gebeurt dus min of meer op dezelfde manier als het injecteren van muren tegen opstijgend vocht. Een waterafstotend middel wordt in de muur of het gat geïnjecteerd, zet daar uit en verhardt, waardoor het een barrière vormt voor vocht.

Oorzaak 6: Slechte aansluiting tussen muur en vloer (kimnaad)

De kimnaad is één van de meest gevoelige plekken in de kelderruimte. Bij een slechte verbinding tussen de vloer en de keldermuren kan grondvocht langs deze plek de kelder makkelijk binnendringen.

Lekkage via de kimnaad kan je oplossen door zowel vloer als muren te injecteren met een vochtafstotende gel. Daarnaast is het belangrijk dat je de kimnaad ook gewoon hersteld. Dit kan je doen door de kimnaad goed af te dichten met een speciaal voor kimnaden bedoelde coating.

kelderdichting

Oorzaak 7: Verouderde of afbrokkelende pleister

Het kan best zijn dat vroeger al eens een poging werd gedaan om grondvocht buiten te houden, bijvoorbeeld door de keldermuren te behandelen met een vochtwerende pleister. Helaas hebben deze pleisters geen oneindige levensduur. Ook pleisterwerk kan slijten, bijvoorbeeld als gevolg van hygroscopische zouten. Dit maakt pleisterwerk op keldermuren poreus, waardoor grondvocht alsnog de kelder kan binnendringen.

In dit geval is het interessant om eerst te analyseren of al het pleisterwerk in slechte staat is, of slechts gedeeltelijk. Indien je geluk hebt, hoef je slechts een gedeelte van het pleisterwerk te herstellen. Zoniet dringt een volledige kelderdichting zich op.

Combinatie van oorzaken

We hebben een hele reeks oorzaken opgesomd die je vochtige kelder kunnen verklaren. Zeggen dat je vochtige kelder het gevolg is van slechts 1 van deze oorzaken is vrij naïef. In de meeste gevallen speelt een combinatie van factoren immers een rol. Zo zal een slechte ventilatie van de kelder meestal gepaard gaan met insijpelend grondvocht door een poreuze muur.

Aangezien het zo belangrijk is om de juiste oorzaak van je vochtige kelder te achterhalen, raden we je aan om beroep te doen op een specialist in vochtbestrijding. Pas wanneer de juiste diagnose is gesteld, kan je de eerste stappen zetten op weg naar een volledig waterdichte kelder.

Profiteer van de mogelijkheid die je hebt als consument om offertes aan te vragen bij verschillende specialisten, en prijzen te vergelijken. Deze offertes zijn steeds gratis en vrijblijvend, waardoor je als consument niets te verliezen hebt.


GRATIS offertes - Vergelijk prijzen van vochtspecialisten

Last van een vochtige kelder? Laat het probleem niet erger worden. Schiet vandaag nog in actie! Vul ons offerteformulier in, zodat wij je in contact kunnen brengen met de meest geschikte vochtspecialisten in jouw buurt. Van elk van hen zal je een offerte op maat ontvangen, die je op je gemak kan vergelijken op vlak van prijs en service.

Zit er een goede offerte tussen? Dan ben je vrij om zelf afspraken vast te leggen met deze vochtspecialist. Heb je geen goede offerte ontvangen? Geen enkel probleem, alle offertes zijn gratis én vrijblijvend!

kelderdichting specialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Richtprijzen van kelderdichting
Hoe beginnen aan kelderdrainage?