×

GRATIS offertes - Vergelijk prijzen van vochtspecialisten

Vochtproblemen in de kelder laat je best niet ongemoeid. Vraag vandaag nog offertes aan bij verschillende vochtspecialisten, en je vochtproblemen zijn binnenkort van de baan. Vul ons offerteformulier in, zodat wij de beste vochtspecialisten in jouw buurt kunnen uitzoeken.

Vergelijk offertes, en bespaar zo tot wel 35% op je factuur. Denk eraan, alle offertes zijn gratis én vrijblijvend!

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

kelder-dichten.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Grondwater in de kelder: Wat zijn de oorzaken en hoe oplossen?

Water in de kelder is één van de meest voorkomende vormen van vochtproblemen. Niet enkel is het een vervelend probleem dat veel schade toebrengt aan je kelder en de spullen die je in de kelder hebt opgeslagen, heel dikwijls is het zo dat je niet weet waar dit water vandaan komt.

Water in de kelder kan verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om de juiste oorzaak van dit water te achterhalen. Enkel indien je de juiste oorzaak aanpakt, zal je het vochtprobleem kunnen aanpakken.

In dit artikel overlopen we wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn van dit water in de kelder, en wat je eraan kan doen.

vochtige kelder

In dit artikel:

Oorzaak 1: Lekken

Een eerste oorzaak van water in de kelder, zijn lekken. Vooral lekken aan waterleidingen en afvoerbuizen zijn vaak een grote boosdoener. Ook beschadigde rioolbuizen kunnen wel eens voor schade zorgen.

Waterleidingen en afvoerbuizen zijn vaak verborgen in de muur, waardoor je nooit met zekerheid kan zeggen of een waterlek al dan niet de oorzaak is van het vochtprobleem in je kelder. Er zijn alvast enkele tips die je op weg kunnen helpen.

Oplossing: lek dichten via lekdetectie

De oplossing voor dit probleem is uiteraard om het waterlek op te sporen, en dit zo snel mogelijk te dichten. Het opsporen van lekken is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Om lekken op te sporen, doe je best een beroep op een specialist in lekdetectie. Zij hebben steeds gespecialiseerde apparatuur ter beschikking om lekken te kunnen opsporen zonder enige vorm van breekwerk.

Eens het lek is opgespoord, moet het natuurlijk ook nog gedicht worden. De methode die hiervoor gehanteerd moet worden, hangt af van de aard en de omvang van het probleem.

Oorzaak 2: Hoog grondwaterniveau

Een hoog grondwaterniveau in combinatie met zwakke keldermuren is vaak een tweede oorzaak van grondwater in de kelder. Het peil van het grondwater is afhankelijk van verschillende factoren. Uiteraard speelt de hoeveelheid neerslag een grote rol. Maar ook de samenstelling van de grond en de locatie kunnen het grondwaterpeil beïnvloeden.

Indien het grondwaterniveau hoog is, kan dit een hoge druk uitoefenen op de keldermuren. De keldermuren moeten dan al sterk in hun schoenen staan om deze waterdruk af te houden. Voor oude, verzwakte en poreuze keldermuren zal de waterdruk vaak te hoog zijn, waardoor grondwater alsnog via barstjes en scheurtjes de kelder kan binnendringen.

Zolang poreuze muren het grondwater doorlaten, zal het vochtprobleem blijven bestaan. Het is dus belangrijk om dit grondwater uit de kelder te houden.

Oplossing: kelderdichting

De meest courante oplossing voor dit probleem is het waterdicht maken van de kelder via het cementeren van de muren. Deze methode wordt kelderdichting of ook wel kelderbekuiping genoemd. Bij deze methode zal men de muren verstevigen door er verschillende lagen waterdichte coating en cement op aan te brengen.

Bij kelderdichting is het belangrijk om in verschillende stappen te werken. De eerste stap is om de keldermuren volledig te strippen, om bestaande bezetting en pleisterwerken te verwijderen, en vervolgens de muren schoon te maken met spons en schoonmaakmiddel. Nadien worden zwakke plekken, zoals gaten en scheurtjes, vakkundig hersteld, door deze bijvoorbeeld te dichten met vulmiddel, zoals een waterdichte mortel.

In een volgende stap zal een waterdichte coating of pleister worden aangebracht. In deze stap is het belangrijk om het juiste product te gebruiken, aangezien er verschillende soorten coating bestaan, afhankelijk van het soort keldermuur. Een bakstenen keldermuur heeft immers een andere coating nodig dan een betonnen keldermuur. Let dus goed op dat je de juiste coating gebruikt.

Na elke laag wacht je best 24 tot 48 uur vooraleer je een volgende laag aanbrengt. De exacte tijd hangt af van het product dat je hebt gebruikt, en vind je vast op de gebruiksaanwijzing van het product.

Lees hier meer uitgebreid hoe je kelderdichting aanpakt.

kelderdichting

Oplossing: kelderdrainage

Soms is de druk op de keldermuren dermate hoog, dat een kelderdichting geen 100% waterdichte oplossing biedt. In dat geval zal men vaak teruggrijpen naar een kelderdrainage. Bij deze oplossing neemt men er vrede mee dat grondvocht zich door de keldermuren dringt, en zal men dit binnensijpelend grondvocht opvangen in drainagematten uit noppenfolie om dit grondvocht af te voeren of te ‘draineren’ naar een centraal afvoerpunt in de kelder.

Er bestaan verschillende soorten kelderdrainage, afhankelijk van waar het grondvocht de kelder binnendringt. Zo kan er een onderscheid gemaakt worden tussen wanddrainage, vloerdrainage en randdrainage.

Wanddrainage

Bij wanddrainage zal het probleem zich aan de keldermuren bevinden, en zal men de noppenfolie aanbrengen aan de wanden van de kelder. Grondwater dat de kelder binnenkomt, komt in dit noppenmembraan terecht, en wordt van daaruit weggevoerd naar het centrale afvoerpunt.

Bovenop dit noppenmembraan komt dan een nieuwe muur, die als gevolg van dit noppenmembraan volledig droog blijft. Je nieuwe keldermuren zullen met andere woorden droog blijven, en dat betekent een nieuwe start voor je kelder.

wanddrainage

Vloerdrainage

Bij vloerdrainage zal het noppenmembraan op de vloer gelegd worden, aangezien het grondvocht via de vloer de kelder binnenkomt. Ook hier wordt een nieuwe vloer geplaatst bovenop dit noppenmembraan. Deze nieuwe vloer zal als gevolg van deze nieuwe constructie droog blijven.

vloerdrainage

Randdrainage

Bij randdrainage zullen het vooral de kimnaden, de verbinding tussen vloer en muren, zijn die behandeld worden. Kimnaden zijn vaak een heel gevoelige plek bij kelders. Indien de aansluiting tussen vloer en muren niet optimaal is, zal grondwater zich makkelijk via deze kimnaden naar de kelder kunnen doorzetten.

Bij randdrainage zullen drainagematten ter hoogte van deze kimnaden geplaatst worden, en langs deze weg zal vocht vanuit de kimnaden afgevoerd worden.

Aangezien kimnaden zo’n gevoelige plek zijn, zal randdrainage vaak ook in combinatie met wanddrainage en vloerdrainage gebruikt worden.

randdrainage

Lees hier meer uitgebreid hoe je een kelderdrainage aanpakt.

Kelderdrainage en kelderdichting: binnen of buiten?

Bij kelderdichting of kelderdrainage is het altijd interessanter om de buitenkant van de keldermuren aan te pakken. Grondwater worden dan buiten de keldermuren gehouden, waardoor deze keldermuren zelf niet worden aangetast.

Helaas is het bouwtechnisch niet altijd mogelijk om de buitenkant van de kelder aan te pakken. Zeker bij bestaande woningen zit er meestal niets anders op dan de vochtproblemen langs de binnenkant van de keldermuren aan te pakken.


GRATIS offertes - Vergelijk prijzen van vochtspecialisten

Last van grondwater in de kelder? Laat het probleem niet erger worden! Vul onderstaand formulier in, en wij brengen je in contact met verschillende vochtspecialisten in jouw buurt, die je snel van je vochtprobleem kunnen afhelpen.

Vergelijk tot 4 offertes van specialisten, en bespaar tot wel 35% door prijzen te vergelijken. Geen goede offerte ontvangen? Geen paniek, alle offertes zijn gratis én vrijblijvend! Je hebt dus niets te verliezen.

kelderdichting specialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Richtprijzen van kelderdichting
Hoe beginnen aan kelderdrainage?
Offertes voor kelderdichting