×

GRATIS offertes - Vergelijk prijzen van vochtspecialisten

Vochtproblemen in de kelder laat je best niet ongemoeid. Vraag vandaag nog offertes aan bij verschillende vochtspecialisten, en je vochtproblemen zijn binnenkort van de baan. Vul ons offerteformulier in, zodat wij de beste vochtspecialisten in jouw buurt kunnen uitzoeken.

Vergelijk offertes, en bespaar zo tot wel 35% op je factuur. Denk eraan, alle offertes zijn gratis én vrijblijvend!

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

kelder-dichten.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Kelder waterdicht maken? Wat is de prijs van kelderdichting?

Van alle plaatsen in huis is de kelder waarschijnlijk de ruimte die het meest gevoelig is voor vochtproblemen. Kelderruimtes liggen onder de grond, en zijn dus onderhevig aan de invloed van grondwater. Indien de onderste vloerplaat van de kelder onder het niveau van het grondwaterpeil ligt, dan loopt de kelder het risico om vochtproblemen te krijgen.

Hoe hoog dit grondwaterniveau is, hangt af van verschillende factoren. De bodemsamenstelling, de locatie en de hoeveelheid neerslag die de afgelopen periode gevallen is, zullen mee bepalen of het grondwaterniveau hoog of laag is.

Bij een hoog grondwaterniveau ontstaat een hoge druk van buitenaf op de keldermuren. Indien deze muren in zwakke staat zijn, of poreus van karakter, dan zal grondwater door de keldermuren dringen, en binnenin de kelder vochtproblemen veroorzaken.

Afhankelijk van de aard en de omvang van de vochtproblemen, zijn er verschillende methoden om een vochtige kelder aan te pakken. Dit artikel wijden we aan het overlopen van elk van deze methodes, en proberen we ook op elke methode een prijsinschatting te plakken. Hieronder vind je alvast een overzicht van alle methoden, met hun richtprijzen.

BehandelingRichtprijs
Kelderdichting langs buiten60 € per m²
Kelderdichting langs binnen15 à 17 € per m²
Kelderdrainage3.000 tot 10.000 €
Keldermuren injecteren100 à 150 € per m²

In dit artikel:

Kelder bekuipen langs buiten

Eén van de meest toegepaste methoden om een vochtige kelder te behandelen, is kelderdichting of bekuiping van de kelder. Bij kelderdichting zal men de muren van de kelder voorzien van één of meerdere waterdichte cementlagen, waardoor insijpelend grondwater geen kans meer krijgt om de keldermuren binnen te dringen.

Kelderdichting kan zowel worden toegepast langs de buitenkant als langs de binnenkant. Kelderdichting langs de buitenkant is de meest interessante methode, omdat grondwater dan langs de buitenkant van de keldermuren wordt tegengehouden. Hierdoor worden de keldermuren gevrijwaard van binnensijpelend grondwater, en dit komt natuurlijk de stabiliteit van de keldermuren ten goede.

kelderdichting

Kelderdichting langs buiten mag dan wel interessanter zijn, het is ook veel moeilijker om uit te voeren. Vaak is het enkel haalbaar bij kelders die nieuw aan te bouwen zijn. Je moet de cementlagen immers aanbrengen aan de buitenkant van de keldermuren, wat bij bestaande kelders niet mogelijk is.

Aangezien kelderdichting langs buiten moeilijker is om uit te voeren, zal de prijs per vierkante meter doorgaans ook hoger liggen. Reken voor kelderdichting langs buiten op een richtprijs van zo’n 60 € per m².

De prijs per m² ligt uiteraard niet vast, en hangt af van aannemer tot aannemer. Wil je een interessante prijs bekomen, dan raden we je aan om offertes aan te vragen bij verschillende aannemers. Deze offertes zijn doorgaans gratis en vrijblijvend, waardoor je niets te verliezen hebt.

Kelderdichting langs binnen

Zoals al gezegd is kelderdichting langs de buitenkant de interessantste optie, maar is dit helaas niet altijd haalbaar, zeker niet bij bestaande kelders. In dat geval is kelderdichting langs de binnenkant het beste alternatief. Bij deze methode zullen de keldermuren langs de binnenkant voorzien worden van meerdere lagen waterdichte coating of pleister.

Vaak wordt er gewerkt volgens een vast procedé. In een eerste fase zullen de keldermuren volledig gestript worden van bestaande pleister of bekleding. Nadien zullen de muren worden gereinigd en hersteld. Zo zullen bijvoorbeeld gaten en scheurtjes worden opgevuld met een gespecialiseerd vulmiddel, zoals waterdichte mortel.

Vervolgens zullen meerdere lagen waterwerende coating of pleisterwerk aangebracht worden. Hier is het belangrijk de juiste coating of pleister te kiezen, aangezien dit afhangt van de ondergrond van je keldermuren. Bakstenen keldermuren zullen een andere coating nodig hebben dan bv. keldermuren in beton.

Nadat de verschillende cementlagen zijn aangebracht, kan je de muren eventueel nog afwerken met een bekleding naar jouw eigen smaak.

De keldermuren onder handen nemen is vaak niet voldoende bij kelderdichting langs binnen. Grondvocht zal zich niet meer door de muren kunnen dringen, maar zal zich misschien wel nog een weg kunnen banen door de vloer of de kimnaden, de verbinding tussen muren en vloer. Daarom is het aan te raden om naast de muren ook de vloer van een nieuwe cementlaag te voorzien. Ook de kimnaden vergen extra aandacht bij kelderdichting.

kelderdichting

Kelderdichting langs binnen doe je dus best steeds van onder tot boven, inclusief de keldervloer.

Niettemin is kelderdichting langs binnen iets makkelijker uit te voeren dan kelderdichting langs buiten. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de prijs voor deze methode veel lager ligt. Reken voor kelderdichting langs de binnenkant op een richtprijs rond de 15 à 17 € per m².

Meer weten over deze methode? Hoe een bestaande kelder waterdicht maken langs binnen?

Kelderdrainage

Indien kelderdichting niet het gewenste effect heeft, bijvoorbeeld omdat de druk van het grondwater gewoon te hoog is, dan zal men vaak teruggrijpen naar kelderdrainage om een kelder te behandelen tegen vochtproblemen. Bij kelderdrainage zal men binnensijpelend grondvocht proberen op te vangen in drainagematten die aan de wanden of op de vloer worden gemonteerd, en zal men het grondvocht via drainagekanaaltjes proberen afvoeren naar een centraal afvoerputje in de kelder.

Afhankelijk van waar de vochtproblemen zich bevinden, zal men drie soorten kelderdrainage kunnen onderscheiden: vloerdrainage, wanddrainage en randdrainage.

Bij vloerdrainage dringt opstijgend grondvocht zich door de vloer de kelder binnen. Bij wanddrainage zijn het de keldermuren die het grondwater doorlaten via barstjes of scheurtjes. Randdrainage zal men toepassen wanneer het de kimnaden, de verbinding tussen vloer en muren, zijn die het grondwater doorlaten.

vloerdrainage

Bovenop de drainagematten zal men een nieuwe vloer of nieuwe wanden plaatsen, die als het ware het nieuwe geraamte vormen voor je kelder. In geval van vloerdrainage zal bijvoorbeeld een nieuwe vloer worden aangebracht bovenop de drainagematten die op de vloer worden gemonteerd. Deze nieuwe dekvloer wordt beschermd tegen het opstijgend grondvocht door de drainagematten die eronder liggen. Je nieuwe vloer blijft dus droog, en dat laat je toe om je kelder terug als leefruimte of stockageruimte te gebruiken.

In vele gevallen worden verschillende soorten drainage gecombineerd. Zo zal randdrainage vaak worden toegepast in combinatie met vloerdrainage, omdat de drainagekanaaltjes komende van de wanden vaak via de vloer naar het afvoerputje lopen. In dat geval zullen dus zowel nieuwe wanden als een nieuwe vloer worden aangebracht. Deze methode staat ook wel bekend als de box-in-box methode.

randdrainage

Kelderdrainage kan dus, afhankelijk van de gebruikte methode, vrij ingrijpend zijn. Zeker in geval van de box-in-box methode, zal je nagenoeg een nieuwe kelder bouwen in je oude kelder.

De kostprijs van kelderdrainage kan dus sterk variëren op basis van de toegepaste methode. In geval van een kleinschalige kelderdrainage, zoals enkel de kimnaden, zal de kostprijs beginnen vanaf ongeveer 3.000 €. Bij een ingrijpende kelderdrainage kan de kostprijs oplopen tot boven de 10.000 €.

Lees hier meer uitgebreid hoe je een kelderdrainage aanpakt.

Keldermuren injecteren

Kelderdichting en kelderdrainage worden vaak toegepast als behandeling tegen binnensijpelend grondvocht van buitenaf. Een kelder kan daarnaast ook te maken krijgen met opstijgend vocht, waarbij grondvocht via de keldermuren opstijgt, soms zelfs tot bovenliggende verdiepingen.

Opstijgend vocht bestrijden vergt een andere aanpak dan doorslaand grondvocht via de keldermuren. Keldermuren beschermen tegen opstijgend vocht doe je door de muren te injecteren met een vochtwerende gel.

Concreet zal je, laag bij de grond en zo’n 10 à 15 cm naast elkaar, gaatjes boren in de muur, om deze gaatjes vervolgens te injecteren met een vochtwerende gel. Eens geïnjecteerd zal deze gel uitzetten in de muur en verharden, waardoor het een soort van barrière zal vormen in de muur. Vocht heeft dan geen mogelijkheid meer om verder op te stijgen in de muur, waardoor de muur geleidelijk aan terug zal opdrogen.

Nadat de muur is opgedroogd, dien je wel het oude pleisterwerk te verwijderen, en de muur opnieuw te bepleisteren en te bekleden.

Door dit extra werk kan de prijs voor het injecteren van de muren wel oplopen. Reken op een prijs tussen de 100 à 150 € per m².

muren injecteren


GRATIS offertes - Vergelijk prijzen van vochtspecialisten

We kunnen je in dit artikel wel richtprijzen geven, maar voor een prijs op maat vraag je best gewoon offertes aan bij vochtspecialisten. We raden je aan om meerdere offertes tegelijk aan te vragen, zodat je prijzen van vergelijken. Zo ben je zeker dat je niet teveel betaalt.

Vul ons offerteformulier in, en wij doen de zoektocht voor jou. Wij brengen je in contact met de meest geschikte vochtspecialisten uit jouw regio, en zij zullen je één voor één een offerte op maat doorsturen. Deze kan je rustig vergelijken op prijs en service. We zijn er zeker van dat je een goede offerte zal ontvangen. En als je toch geen goede offerte ontvangt, dan is niets verloren. Alle offertes zijn gratis én vrijblijvend!

kelderdichting specialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Richtprijzen van kelderdichting
Hoe beginnen aan kelderdrainage?
Offertes voor kelderdichting