×
×

GRATIS offertes - Vergelijk prijzen van vochtspecialisten

Vochtproblemen in de kelder laat je best niet ongemoeid. Vraag vandaag nog offertes aan bij verschillende vochtspecialisten, en je vochtproblemen zijn binnenkort van de baan. Vul ons offerteformulier in, zodat wij de beste vochtspecialisten in jouw buurt kunnen uitzoeken.

Vergelijk offertes, en bespaar zo tot wel 35% op je factuur. Denk eraan, alle offertes zijn gratis én vrijblijvend!

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

kelder-dichten.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Kelderdrainage: wat zijn de verschillende methoden? En hoeveel kost het?

Vochtproblemen in de kelder kunnen heel vervelend zijn, vooral omdat je in eerste instantie niet weet waar deze vochtproblemen vandaan komen. Elders op deze website besteden we een uitgebreid artikel aan het opsommen van alle mogelijke oorzaken van vochtproblemen in de kelder, en daar leren we dat de oorzaken van vochtige kelders heel divers kunnen zijn.

Eén van de meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen in de kelder, is de hoge druk van grondwater van buitenaf, als gevolg van een hoge grondwaterstand, bijvoorbeeld na een periode van hevige regenval. Ook locatie en de samenstelling van de grond kunnen een invloed uitoefenen op het peil van het grondwater in de bodem, en de daarmee gepaard gaande druk op de keldermuren ondergronds.

Om de keldermuren te wapenen tegen deze druk van grondwater, wordt vaak gegrepen naar kelderdichting, een methode waarbij de kelder van onder tot boven wordt voorzien van verschillende lagen van cementering. Tijdens dit proces worden de keldermuren, langs buiten of binnen al naargelang de mogelijkheden, bekleed met verschillende lagen waterdichte pleister of coating. In principe zou dit voldoende moeten zijn om het grondwater van buitenaf tegen te houden.

In sommige gevallen is de druk van grondwater echter dermate hoog, dat zelfs kelderdichting niet volstaat om grondwater tegen te houden. In dat geval zal men kiezen voor een systeem van kelderdrainage.

kelderdrainage

In dit artikel:

Kelderdrainage als alternatief voor kelderdichting

Bij kelderdrainage zal men binnensijpelend grondvocht niet proberen tegenhouden, maar wel opvangen in een soort van drainagesysteem. Er zijn drie soorten kelderdrainage te onderscheiden, afhankelijk van de plaats waar de vochtproblemen zich voordoen: wanddrainage, vloerdrainage en randdrainage.

Wanddrainage

Bij wanddrainage zullen het de keldermuren zijn die grondwater laten doorsijpelen. De wanden zullen in dit geval worden voorzien van een noppenmembraan, een systeem van kanaaltjes die insijpelend grondvocht opvangen en afvoeren naar een centraal opvangpunt op het laagste punt van de kelder.

Bovenop het noppenmembraan komt dan een nieuwe wand, bijvoorbeeld op basis van gyproc-platen, die je weer naar eigen wens kan bekleden. Dankzij het noppenmembraan dat al het binnenkomend grondwater opvangt, blijft de nieuwe gyprocwand droog, en kan je deze gebruiken als basis voor nieuwe en droge keldermuren.

Vloerdrainage

Vloerdrainage zal men toepassen wanneer opstijgend grondvocht via de vloerplaten de kelder binnendringt. In dit geval zal het noppenmembraan op de poreuze keldervloer worden aangebracht. Net zoals bij wanddrainage bestaat het noppenmembraan bij vloerdrainage ook uit een reeks van kanaaltjes die binnenkomend grondvocht opvangen en afvoeren naar een centraal afvoerputje op het laagste punt van de kelder. Dit centraal afvoerputje bevat een sensor die meet wanneer het putje vol is. De sensor zal vervolgens een pompje in werking zetten, die het putje zal leegpompen en het grondvocht zal afvoeren naar het rioolnetwerk.

Bij vloerdrainage, en ook bij de andere soorten kelderdrainage, is het belangrijk dat het noppenmembraan perfect wordt afgedicht met waterdichte tape, zodat het grondvocht mooi de kanaaltjes volgt, en niet zal ontsnappen naar elders in de kelder waar het opnieuw voor waterschade kan zorgen.

kelderdrainage

Randdrainage

Randdrainage is de laatste soort van kelderdrainage. Randdrainage zal vooral worden toegepast wanneer opstijgend grondvocht via de kimnaden de kelder binnendringt. De kimnaad is de verbinding tussen de keldervloer en de keldermuren. Dit is traditioneel een heel gevoelige plek voor vochtproblemen, aangezien een slechte verbinding tussen vloer en muren een opening laat voor vocht om de kelder binnen te dringen. Vooral betonnen vloerplaten in combinatie met bakstenen muren zijn problematisch, aangezien baksteen zich maar moeilijk vasthecht aan beton.

Bij randdrainage zullen drainagekanaaltjes aan de randen van de kelderruimte worden aangelegd, wederom bestaande uit noppenmembraan. Deze kanaaltjes zullen ook hier het binnenkomend grondwater opvangen, en afvoeren naar een centraal afvoerputje in de kelder.

Belangrijk is dat de drainagekanaaltjes bij randdrainage niet mogen onderbroken worden door bijvoorbeeld binnenmuren. Is dit toch het geval, dan zal men vaak de binnenmuren slijpen, zodat toch een ononderbroken drainagekanaal kan gevormd worden.

kelderdrainage

Box-in-box kelderdrainage

In het geval van wanddrainage zullen drainagematten aan de wanden het binnenkomend grondvocht opvangen, en naar een laaggelegen afvoerputje afvoeren. Vaak zullen de afvoerkanaaltjes via de vloer moeten passeren, waardoor ook aan vloerdrainage zal gedaan moeten worden. Ook op de vloer zal met andere woorden een noppenmembraan moeten aangebracht worden.

Aan de keldermuren worden bovenop het noppenmembraan nieuwe wanden geplaatst, die kunnen bestaan uit bijvoorbeeld gipskartonplaten. Bovenop de drainagematten op de vloer komt een nieuwe dekvloer, die volledig droog zal zijn dankzij de drainagematten op de vloer. De nieuwe wanden en de nieuwe vloer vormen als het ware een nieuw keldergeraamte binnen je oude kelder. Vandaar dat deze methode ook wel eens de box-in-box methode wordt genoemd.

kelderdrainage

Hoeveel bedraagt de kostprijs van kelderdrainage?

Indien je voorgaande helemaal hebt doorgenomen, dan kan je alleen maar besluiten dan kelderdrainage soms heel ingrijpend kan zijn. En dat uit zich ook in de kostprijs. De prijs die wordt aangerekend voor kelderdrainage hangt natuurlijk af van de omvang van de werken, en het type drainage dat moet worden toegepast.

Niettemin zal het nooit bij enkele kleine verbeteringswerken blijven. Er moet immers een afvoerput worden aangemaakt, waar al het grondvocht wordt verzameld. Bovendien moet een pompsysteem worden ingebouwd, die het opgevangen grondwater afvoert naar het rioleringsnetwerk of regenwaternetwerk.

De kostprijs voor kelderdrainage zal dus vaak al gauw in de duizenden euro’s oplopen. Indien je geluk hebt, dan blijft het bij een kostprijs van zo’n 3.000 euro. Maar wanneer zowel wanden als vloer van een drainagesysteem voorzien moeten worden, dan kan de prijs voor kelderdrainage al gauw oplopen tot meer dan 10.000 euro.

Kan ik premies krijgen voor kelderdrainage?

Kelderdrainage heeft dus een relatief hoge kostprijs, maar gelukkig springt de overheid financieel een handje bij. Voor kelderdrainage kan je immers een beroep doen op premies van de overheid. Via de Vlaamse Renovatiepremie kan je een deel van je totaalfactuur terugkrijgen, indien je voldoet aan de voorwaarden om de premie te verkrijgen. Je kan 20% tot 30% van je totale factuurbedrag terugkrijgen van de Vlaamse Overheid, onder de vorm van een premie. Het maximumbedrag van de premie kan echter nooit hoger liggen dan 10.000 €.


GRATIS offertes - Vergelijk prijzen van vochtspecialisten

Wil je graag een offerte op maat krijgen voor kelderdrainage? Dat kan! Vul ons offerteformulier in, en wij brengen je in contact met specialisten in jouw buurt die voldoen aan jouw criteria. Zij sturen je elk een offerte op maat op (eventueel na een bezoekje), zodat je op je gemak prijzen van vergelijken.

Een offerte ontvangen die je aanstaat? Goed zo, ga ervoor! Toch geen goede offerte ontvangen? Geen probleem, alle offertes zijn gratis én vrijblijvend!

kelderdichting specialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Richtprijzen van kelderdichting
Hoe beginnen aan kelderdrainage?
Offertes voor kelderdichting